Relatiebeding? Kijk dan uit met LinkedIn!

Als je vertrokken bent bij een werkgever kan social mediagebruik een risico opleveren. Zowel voor de werkgever als voor de werknemer. Tweets van (ex) werknemers hebben al tot rechtszaken geleid, of denk aan de recente Facebook zaak. Maar ook Linkedin acties kunnen nu tot problemen leiden. Een voorbeeld daarvan is de case waarin de Rechtbank in Arnhem een ex-werknemer veroordeelde tot een boete van 10.000 euro omdat hij na zijn vertrek een relatie uit zijn oude werkkring had toegevoegd aan zijn Linkedincontactenlijst.

Deze voormalig sales directeur, was bij zijn vertrek een relatiebeding overeengekomen waardoor hij gedurende een jaar geen relatie mocht hebben met een aantal bij naam genoemde bedrijven. De rechter oordeelde dat dit ook van toepassing was voor Linkedin.

Relatiebedingen

Deze zaak roept logischerwijs veel discussie op. Bijzonder was dat het gesloten relatiebeding strikter was dan doorgaans het geval is. Over dit onderwerp is nog niet veel jurisprudentie ontstaan; dit voorbeeld toont wel aan dat het voor zowel werknemer als werkgever belangrijk is om stil te staan bij de mogelijke risico’s van gebruik van de diverse social media en concurrentie- en relatiebedingen.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *