Wat de overheid mag, mag u nog niet – ‘Quod licet res publica non licet bovi’

Quod licet Iovi non licet bovi’ Dat moet natuurlijk de correcte uitspraak zijn. Wat Jupiter is toegestaan is niet aan elke stier toegestaan. In het Nederlands Wat God is toegestaan, is de stieren niet toegestaan. Oftewel: Houd rekening met je rang of stand.

Nu blijkt vandaag andermaal dat de overheid boven de burgers/bedrijven staat. Productplacement is een (volgens kenners) vorm van sluikreclame die goed in de gaten gehouden wordt door bijvoorbeeld de Reclame Code Commissie. Men kijkt kritisch omdat men de “domme burgers” wil beschermen tegen de enge grote corporate entities.
Het is immers niet de bedoeling dat “men” u haar mening gaat opleggen zonder dat u zich daar bewust van bent.

De Nederlandse overheid heeft nu in al haar wijsheid besloten dat ze niet langer haar denkbeelden gaat opleggen via sluikreclame. Het is al erg genoeg dat we dat zure playmobil hoofd van Jan-Peter Balkenende moeten zien in de buurt van succesvolle sporters en dat hij dan ook nog het lef heeft die sporters te vermoeien met z’n tragische geneuzel.
Laat staan dat de overheid iedereen er van wil overtuigen dat het denkbeeldige vriendje van het grootste gedeelte van het kabinet de beste is. Plus natuurlijk alle regels die de mensen met dat denkbeeldige vriendje aan zichzelf opleggen. Als iemand iedere zondag in een tochtige ruimte wil praten tegen dat denkbeeldige vriendje hou ik ze niet tegen. Maar val mij er niet mee lastig en beperk mij niet in het aanhangen van het sprookjesboek van mijn eigen denkbeeldige vriendje!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *